Brisel: Rad na novoj fazi dijaloga u toku

0
960

U Briselu nastoje da zakažu nastavak dijaloga o Kosovu i Metohiji, ali još nema dogovora dveju strana o budućem formatu

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou nije na vidiku čak ni u januaru, iako, prema nezvaničnim saznanjima “Novosti”, iz kabineta Federike Mogerini, oni nastoje da novu rundu zakažu do kraja prvog meseca u novoj godini. Glavna prepreka da se nastave razgovori, kako se može čuti je insistiranje Prištine da se u njih uključi Amerika, na šta se nije naišlo na odobravanje u Briselu.

Ukoliko bi bilo pokušaja da se format dijaloga izmeni u ovom pravcu, iz Beograda je već najavljeno da će se zatražiti učešće i predstavnika Rusije, a za to je njen predsednik Vladimir Putin dao zeleno svetlo tokom prošlonedeljenog susreta sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem. Šef naše države je u ponedeljak uveče poručio da će nastavak dijaloga po pitanju učesnika biti “onakav, kako Srbija bude rekla, jer nudi kompromis”.

U Briselu je “Novostima” kratko rečeno da je “rad na novoj fazi dijaloga o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova u toku”. Pod ovom novom fazom, evropski posrednici, pre svega podrazumevaju podizanje dijaloga na predsednički nivo.

– Da bi se obnovio zamajac dijaloga, verujemo da EU posrednici treba snažnije da podstaknu Prištinu na povratak razgovorima. Očekujemo da će posrednička strana nastaviti da aktivnije insistira i na primeni svih postignutih sporazuma, kao i na otvaranju novih tema od značaja za normalizaciju odnosa dveju strana i svakodnevni život građana. U Beogradu će u tom smislu i ubuduće imati pouzdanog partnera – rečeno nam je u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

Iako istinskih pregovora nije bilo gotovo cele protekle godine, čak ni na tehničkom nivou, Beograd je tokom malobrojnih rundi tražio da se u nastavku razgovora otvore pitanjima privatne, državne i društvene imovine i poštovanja ljudskih prava i sloboda Srba na KiM. Srpska strana takođe insistira da Priština konačno ispoštuje dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština.

(novosti.rs, 27/12/2017)