“Lini ju amerikanët, gjermanët… Çfarë të bëjmë me serbët?”

“Lini ju amerikanët, gjermanët, turqit dhe gjithë të tjerët. Çfarë të bëjmë me serbët të cilët flasin budallallëqe të ndryshme, iu tregojnë shqiptarëve dhe kroatëve se ku janë të varrosur shqiptarët...

Vetëvendosje dhe faktori ndërkombëtar në procesin e dialogut

Tani kur pritet të konstituohet legjislatura e re në Republikën e Kosovës dhe të formohet një qeveri e udhëhequr nga ana e Vetëvendosjes, duhet patur parasysh që ky subjekt trashëgon shumë...

Fotografia e një banaliteti ekstrem

Muajin e kaluar (23, 24 dhjetor) një fotografi nga Mitrovica mori shumë vëmendje. Aty shfaqej Mitrovica e Jugut e lënë në terr pa rrymë, dhe Mitrovica e Veriut krejt e ndriçuar....

E drejtë, jo shpërblim

Të argumentuarit se Kosova nuk e meriton liberalizimin e vizave për shkak se është ‘vatër e islamistëve radikalë’ bie poshtë me vetëm një fjali të shkurtër sepse çdo gjë që shtohet...

Mbi argumentet e VV-së lidhur me ligjshmërinë e marrëveshjes

Javët e fundit të protestave, gazi lotësjellës dhe mosfunksionimi i parlamentit janë bërë pjesë e tablosë ditore në Prishtinë. Këto ngjarje rrënjët e tyre i kanë në marrëveshjen e 25 gushtit...

Fondi për Zhvillim të Veriut e ka vazhdimisht dritën e gjelbër

Duket se sërish po krijohen mite që ndërlidhin fondin e veriut dhe marrëveshjen për Asociacionin e Komunave me shumicë serbe (AKS). Kjo vetëm sa shton keqkuptime rreth procesit të normalizimit dhe...

Ndërlikimi i pa afat i “hyrje-daljeve” Kosovë-Serbi

Veç ndjesisë së nacionalitetit, Mira Vučević-it nuk i ka sjellë ndonjë përparësi pasaporta e Serbisë. Kjo serbe e Kosovës nga Zubin Potoku, që ka të drejtën e dyshtetësisë, ka zgjedhur të...

Çfarë tjetër solli me vete pandemia?

Ka disa muaj që e gjithë bota po lufton me një virus të ri dhe është vështirë nga kjo perspektivë të parashihet se kur do t’i vijë fundi kësaj lufte. Kur...

Të bashkëpunosh nga zori

Pandemia e koronavirusit ka detyruar Kosovën dhe Serbinë të bëjnë disa lëvizje bashkëpunimi, por pa bërë ndonjë shenjë ndryshimi në më shumë se dy dekada të retorikës politike, përderisa të dy...

‘Non-qëndrimi’ i Albin Kurtit

Dy non-papera që skiconin zgjidhjen për mos-marrëveshjen Serbi-Kosovë u paraqitën javët e kaluara. Dhe që të dy tmerrues për të ardhmen e Republikës së Kosovës. I pari e zhdukte krejtësisht shtetësinë...