Procesi i normalizimit në fushatën zgjedhore

Dialogu në kuadër të procesit të normalizimit të marrëdhënieve mes Kosovës dhe Serbisë ka shërbyer shpesh si fushëbetejë ndërmjet pozitës dhe opozitës. Është polemizuar gjatë për formatin e tij dhe edhe...

Fjalë e kushtueshme

Fundi i muajit gusht ishte shumë i qetë, ose së paku vetëm na u duk kështu. Ditë të nxehta, korona në vrull të plotë, thatësira, ndonjë zjarr nëpër pyje, herë pas...

Tentim i parë për të vlerësuar qëndrimet në veri të Kosovës

Distanca etnike mes shqiptarëve dhe serbëve nuk po zvogëlohet. Ky ishte një nga përfundimet e raportit të fundit të OJQ-së Aktiv dhe Qendrës për paqe dhe tolerancë mbi “Qëndrimet e qytetarëve...

Vijat e kuqe dhe krizat institucionale

Zgjedhjet e 11 qershorit nuk e zgjidhën krizën. Krejt e kundërta, i dhanë më shumë forcë. Ose, për ta thënë më figurshëm: e rimodeluan një lëmsh të ri me do pështjellime...

Serbët e Kosovës në mediat shqipe të Kosovës

Sa janë të përfaqësuar serbët e Kosovës në mediat kosovare në gjuhën shqipe? Cilat janë vështirësitë që hasin gazetarët dhe si mund të ndryshojë gjendja? Këto ishin disa prej çështjeve që...

Si na përçau, përsëri, Peter Handke

Që nga momenti kur në opinion doli lajmi që Peter Handke është fituesi i çmimit Nobel për letërsi këtë vit, mendimet në hapësirën e ish-Jugosllavisë ishin të ndara. Sa më shumë...

Tri parime fundamentale për çështjen e dialogut

Në mënyrë që dialogu mes Kosovës dhe Serbisë të ketë shkallë më të lartë të efektshmërisë, në kuptimin që të ketë arritje më konkrete, është e nevojshme që të drejtohet nga...

Edhe pa popullin bën

Është fshehtësi  publike, për aq sa mund të flitet për fshehtësi, se Aleksandar Vučić dhe Mitropoliti i Malit të Zi dhe bregdetit, Amfilohije Radović, zoti e ndjeftë, nuk duroheshin mes vete....

Vjeshtë e nxehtë  

Vjeshta është zakonisht kohë kur ditët e zymta me shi dhe moti i ftohtë e sjellin njeriun në një gjendje që më së miri mund të përshkruhet me fjalën monotoni. Mirëpo,...

Pse është mirë që nuk është mbajtur referendumi i Serbisë në Kosovë

Së fundmi, çështja e referendumit të Serbisë ka bërë që edhe një herë të ripërsëriten temat e ndërlidhura me raportin mes Kosovës dhe Serbisë dhe mbi të gjitha është diskutuar nëse...