Të mbytesh në një fushë futbolli

Ndeshja Serbi-Shqipëri më gjeti në Britani, ku sapo kisha mbërritur, i ftuar me rastin e botimit atje të librit tim “Nëntëdhjeteshtata - Apokalipsi i Rremë”. Të tjera mendime pra më silleshin në...

Një muaj më vonë

New Perspektiva ekziston tanimë qe një muaj. Bashkëbisedimet e para kane filluar si në uebsajt ashtu edhe në një Salon të së martes, që të mos përmend diskutime tjera të ndërlidhura. Çka...

Jugoshovinistët

Shpesh e gjej veten duke përgjithësuar kur mendoj rreth nacionalizmit, kombeve, patriotëve dhe atdhetarisë në Ballkan, por disa gjëra thjesht nuk mund t’i them pa përgjithësime. Përgjithësimet që bëj janë kryesisht të...

A po e mbështetë BE racizmin dhe urrejtjen ndëretnike?

Ndeshja e shumëpritur mes Serbisë dhe Shqipërisë u braktis kur një dron (fluturake) që mbante flamurin e Shqipërisë provokoi një përleshje midis lojtarëve dhe tifozëve të cilët e pushtuan fushën. UEFA ka...

Le të mos fshihemi pas futbollit

Në kohën kur Fadil Vokrri luante për Partizanin, ky klub beogradas ka pasur tifozë në tërë Jugosllavinë e atëhershme. Kanë qenë ato kohë kur golave në stadiumin e APJ-së i gëzoheshin...

Ballafaqimi me trashëgiminë e të kaluarës

Në njëzet vjetët e fundit, Ballkani ka parë shumë gjak, vuajtje, refugjatë, dhe migrim të detyruar të njerëzve. Karateristikë e përbashkët e të gjitha regjimeve nën të cilat u kryen krime...

Kthimi në të ardhmen

Kthimi i të zhvendosurve të luftës në shtëpitë e tyre në Kosovë deri tani ka shkuar me ritëm tepër të ngadaltë. Në vend se t’a trajtonte si një çështje humanitare, për...

Pse na duhen flamujt?

Pse na duhen flamujt? Javën e kaluar isha në Mitrovicë dhe flamujt që pashë aty ma kujtuan këtë pyetje përsëri. Më duhet ta pranoj, kurrë nuk më kanë pëlqyer flamujt. Para disa...

Rezultatet e bisedimeve Kosovë-Serbi ofrojnë vetëm material shtesë për debat

Marrëdhëniet në mes të Kosovës dhe Serbisë ishin në një mënyrë më normale para Marrëveshje së normalizimit sesa që janë sot, shkruan Driton Zhubi. Dy gjëra theksoheshin kur filluan bisedimet e ndërmjetësuara...

A kam nevojë t’a kaloj urën?

Nuk e mbaj mend kur e kam kaluar se fundi urën kryesore mbi lumin Ibër, e cila që nga 99-ta u bë skenë e protestave të dhunshme ndëretnike, duke lënë pas...