Marrëveshja për udhëtimet Kosovë-Serbi: jo domosdo progres pa vështirësi

(Ky artikull është shkruar nergut për botim në New Perspektiva. Autori, Dr Eric Gordy, është profesor në London University College.)  Pas një periudhe të gjatë përgjumjeje, Kosova dhe Serbia ditë më parë...

Kurti në serbisht dhe moskuptimi i serbëve

Ka disa muaj që po e dëgjojmë kryeministrin e Kosovës, Albin Kurtin, se si serbëve të Kosovës po u drejtohet në gjuhën serbe. Qoftë nëse bëhet fjalë për urimin e Pashkëve,...

Barrikada dhe tensione

Të enjten e 8 dhjetorit, në orën 18, një veturë Golf 4, e kaltër si në të gjelbër, pa targa, hyri në Lagjen e Boshnjakëve në Mitrovicën e Veriut dhe po...

Interesim në rritje për të mësuar gjuhën e njëri-tjetrit

Në çdo shoqëri multinacionale, bashkëjetesa mes komuniteteve është e një rëndësie jetike dhe, në një vend si Kosova, kjo po vjen në shprehje çdo ditë e më shumë.Bashkëjetesa bëhet më e...

Një këndveshtrim tjetër mbi rezultatet e serbëve në zgjedhjet e fundit lokale në Kosovë

Ndonëse suksesi i Listës Srpska në zgjedhjet e fundit lokale në Kosovë është përceptuar si shqetësues për Kosovën me supozimin se kjo fitore nënkupton një lloj ndërhyrjeje në sovranitetin e...

Shënimi i muajit

Gati dy muaj pas zgjedhjeve, Kosova ende nuk ka qeverinë e re. Megjithatë, në frontin e Dialogut/normalizimit gjatë korrikut ka pasur, nëse jo veprime, atëherë të paktën fjalë - asgjë e...

Pyetje mbi të gjitha pyetjet

Nuk kam mundur që përmes këtij teksti të mos merrem me ato që po ndodhin momentalisht, dhe atë si në botë ashtu edhe në regjion, e në lidhje me pandeminë momentale...

“Përparim shumë i mirë” në bisedime, por jo edhe në implementim

Raporti më i fundit i Qeverisë së Kosovës mbi procesin e normalizmit vlerëson se procesi ka shënuar “përparim shumë të mirë”, por gjatë gjithë raportit mund të vërejmë se ai përparim...

Ideja “e krisur” e Milenës

Milena ka një ide të krisur. Tetëmbëdhjetëvjeçarja dëshiron të hapë një dyqan për kafshë shtëpiake me shërbime veterinare në Graçanicë, enklavë serbe pak kilometra larg Prishtinës. Do të ishte dyqani i...

Kohë solidariteti

Ka ditë të tëra që lajmi kryesor në të gjitha mediat, si ato lokale ashtu edhe ato ndërkombëtare, janë ngjarjet në Afganistan. Pas dy dekada luftimesh dhe tërheqjes së Amerikës nga...