Kosovë, Serbi, OSHC thirrje qeverive të thyejnë ngërçin e dialogut

Në një letër të përbashkët, 47 organizata të shoqërisë civile nga Kosova dhe Serbia u bënë thirrje dy qeverive që të rifillojnë dialogun e tyre të ngecur dhe të zbatojnë marrëveshjet e dakorduara – duke shprehur “shqetësim të thellë” për situatën në terren.

0
116

Në përpjekje për të shtyrë qeveritë e Serbisë dhe të Kosovës të rifillojnë dialogun e ngecur të ndërmjetësuar nga BE-ja për normalizimin e marrëdhënieve, 47 organizata të shoqërisë civile nga të dy vendet të premten u kërkuan atyre të bëjnë më shumë përpjekje, duke shprehur “shqetësim të thellë”. për një “gjendje të përkeqësuar në terren”.

Në një letër të përbashkët, organizatat u bënë thirrje qeverive të Prishtinës dhe Beogradit që të rifillojnë dialogun e tyre në një mënyrë thelbësore dhe të qëndrueshme dhe “të zbatojnë menjëherë marrëveshjet e arritura tashmë”.

Ato gjithashtu u bënë thirrje të dyja palëve që të përmbahen nga retorika nxitëse kundër komuniteteve pakicë dhe narrativat populiste në lidhje me marrëdhëniet e ndërsjella dhe historinë.

“Duke qenë dëshmitarë se marrëdhëniet Kosovë-Serbi nuk po përmirësohen përkundër procesit të dialogut në vazhdim, shprehim shqetësimin tonë të thellë për përkeqësimin e situatës në terren dhe në jetën e përditshme të qytetarëve”, thuhet në deklaratën e përbashkët.

“Ekziston nevoja për të mbrojtur dhe ruajtur të drejtat e njeriut të grupeve minoritare në Serbi dhe Kosovë”, shtoi ai.

Për vite me radhë, liderët e Kosovës dhe Serbisë kanë shkëmbyer akuza se cila palë është përgjegjëse për dështimin e zbatimit të marrëveshjeve të arritura në Bruksel që nga fillimi i procesit të dialogut në vitin 2011, fillimisht për çështje teknike dhe më pas duke përfshirë liderë të lartë politikë.

Letra gjithashtu i bën thirrje komunitetit ndërkombëtar të mbështesë dialogun dhe thotë se marrëveshjet e normalizimit “nuk janë në kurriz të demokracisë në Kosovë dhe Serbi” dhe duhet të fokusohen në zgjidhje thelbësore në vend të mosmarrëveshjeve të përditshme.

Bashkimi Evropian, si ndërmjetësues i procesit, aktualisht po përpiqet të organizojë një takim mes kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti, dhe presidentit të Serbisë, Aleksandër Vuçiç, në Bruksel deri në fund të këtij viti.

Nëse do të realizohej, do të ishte hera e tretë që të dy liderët takohen në procesin e dialogut që kur Kurti u bë kryeministër i Kosovës në mars. Dy takimet e para nuk dhanë shumë rezultate.

Duke takuar Kurtin këtë javë, Përfaqësuesi i Lartë i BE-së, Joseph Borrell, përsëri i bëri presion Kosovës që të zbatojë marrëveshjen e ngecur për themelimin e Asociacionit të Komunave të Kosovës me shumicë serbe.

Serbia po këmbëngul për këtë si prioritet, pavarësisht një vendimi kushtetues të Kosovës të vitit 2015, i cili i konsideronte se më shumë se 20 dispozita të marrëveshjes ishin antikushtetuese.

(balkaninsight.com, 13/12/2021)