NVO podnele tužbu protiv Dauta Haradinaja

0
757

Predstavnici srpskih civilnih organizacija na Kosovu podneli su krivičnu prijavu protiv poslanika Alijanse za budućnost Kosova Dauta Haradinaja zbog govora mržnje.

Nakon što su mediji nedavno preneli vest da je poslanik Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj pretio da će Kosovo ostati bez Srba ako njegov brat Ramuš iz Francuske bude izručen Srbiji, on je to demantovao, uz obrazloženje da je zapravo rekao da neko u Srbiji hoće da isprovocira situaciju nalik onoj iz 1999. i da će u tom slučaju odgovor biti isti. Srpske nevladine organizacije su zbog govora mržnje i poziva na etničko čišćenje podnele krivičnu prijavu javnom Tužilaštvu u Peći.

“Očekujemo da će Specijalno Tužilaštvo delovati u skladu sa ovlašćenjima I da će na osnovu naše krivične prijave pokrenuti postupak protiv Dauta Haradinaja”, rekao je Nenad Maksimović, predsednik NVO “Centar za mir i toleranciju”.

Iza krivične prijave stoji dvadesetak predstavnika nevladnog sektora i istaknutih pojedinaca. Prema rečima Maksimovića, izjava poslnika uznemirila je Srbe na Kosovu i ona zahteva sankcije.

“Svaki poziv na nasilje jača opštu društvenu prihvatljivost netolerantnih činova, gde se verbalizuju pretnje koje su možda u glavama i drugih političara i drugih ljudi i prosto svaki takav čin se mora osuditi i mora sankcionisati što pre, da ne bismo imali situaciju u kojoj će biti prihvatljivo da se pripadnici manjina napadaju bez ikakvih povoda”, dodao je direktor NVO “CPT”.

Iako se ne nalazi među potpisnicima, izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo  Bekim Bljakaj smatra da je svaka vrsta nedemokratskog izražavanja neprihvatljiva.

“To je neprimereno, neprihvatljivo od strane civilnog društva I jedan političar danas ne sme tako nešto da izjavi. Ako ništa drugo, to može loše uticati i uneti strah među stanovništvom”, kazao je Bljakaj.

Bljakaj ističe da su i u regionu učestale neodmerene izjave političara, koje uznemiravaju javnost, što zahteva određeni vid sankcionisanja.

“Koliko ja znam ne postoji neki Kodeks, ali svakako možda bi bilo pametno da se napravi neka uredba ili nešto slično koja bi na neki način možda nekako penalizirao političare koji daju takve izjave”, naglasio je direktor FZHP.

Izjavu poslanika Alijanse za budućnost Kosova Dauta Haradinaja osudili su i američki ambasador na Kosovu Greg Delavi, predstavnici evropske zajednice na Kosovu kao i predsednik Hašim Tači. Pokušali smo da stupimo u kontakt sa Dautom Haradinajem ali nismo uspeli.

(rtklive.com/rtk2, 24/04/2017)