Protest u Severnoj Mitrovici zbog smene policajaca

0
1012

Građani Kosovske Mitrovice jutros su protestvovali u ovom gradu ispred policijske stanice zbog smene trojice policajaca koji su bili na šefovskim pozicijama u policijskom regionu “Mitrovica – sever”

Građani su se okupili ispred kapije koja vodi ka policijskoj stanici u Kosovskoj Mitrovici kako bi iskazali neslaganje sa odlukom o smeni policajaca a bez prethodne saglasnosti policijskog komandira na severu Kosova.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je novinarima da je razlog okupljanja građana njihovo nezadovoljstvo i zabrinutost  zbog smene četvorice šefova komandira policije za region policije “Mitrovica Sever” i imenovanje četiri nova lica.

“Sporan je način na koji je to urađeno, bez konsultacija sa nadležnima u policiji na severu Kosova i bez konsultacija sa lokalnom samoupravom.  Protiv smenjenih lica nije pokrenut nikakav postupak krivični ili prekršajni da bi postojao razlog za njihovu smenu,”- rekao je Rakić.

Gradonačelnik Severne Mitrovice izjavio je da će u toku dana imati susret sa predstavnicima direktorata Kosovske policije u Prištini i ministrom unutrašnjih poslova i da će zatražiti povlačenje  odluke kako bi oni koji su smenjeni bili vraćeni na posao.

Pre nekoliko dana smenjeni su šef regionalne istrage, šef regionalne administracije i šef regionalne forenzike.

Nalog za njihovu smenu stigao je, kako su nezvanično rekli u Kosovskoj policiji u Mitrovici iz kabineta direktora Kosovske policije u Prištini, bez njihove saglasnosti. 

Osim smene trojice pripadnika policije popunjeno je još jedno mesto koje je bilo upražnjeno.

Za vreme trajanja protesta bila je zatvorena kapija, ispred koje su bili okupljeni građani, koja vodi prema policijskoj stanici u Kosovskoj Mitrovici.

(radiokontaktplus.org, 13/03/2017)