Srbi: ZSO i bez Prištine; Vlada: ZSO samo zajednički

0
793

Zajednica srpskih opština biće formirana i bez podrške vlasti u Prištini, uveravaju politički predstavnici kosovskih Srba, dan uoči Sretenja, datuma koji su odredili za njeno uspostavljanje. Iz Vlade Kosova odgovaraju da će zajednica imati ovlašćenja jedino ukoliko bude uspostavljena zajedničkim delovanjem.

Zajednica srpskih opština će definitivno biti uspostavljena, poručuju iz Srpske liste, a ključnu ulogu u izradi statuta imaće isključivo Srbi.

Iz ove političke organizacije uveravaju da će upravljački tim početi da radi svoj posao

“Imamo pozitivne signale od strane Prištine i očekujemo da ti signali budu zaista iskreni, da za to postoje iskrena želja i namera da se srpskim političkim predstavnicima, naravno, uz pomoć Beograda, omogući da imaju ključnu ulogu u izradi nacrta statuta, da se taj statut što pre usvoji i da se što pre konstituiše Zajednica srpskih opština, jer ona treba da ima relevantan stepen samostalnosti“, rekao je Slavko Simić za RTK2.

Zamenik premijera Branimir Stojanović naglašava da će uspostavljanje zajednice početi uskoro.

„Videćemo, postoje pozitivni signali. Nadam se da će narednih dana i nedelja biti dovoljno konkretnih koraka koji će potvrditi pozitivno izjašnjavanje koje smo imali prethodnih nekoliko dana. Mislim da će proces formiranja zajednice otpočeti. Potrebno je još malo strpljenja, i verujem da ćemo nešto konkretno imati vrlo brzo“, rekao je zamenik kosovskog premijera.

Iz kabineta kosovskog premijera ističu da će dogovor iz Brisela biti sproveden i da će zajednica imati ovlašćenja jedino ako bude uspostavljena zajedničkim delovanjem.

„Koliko ja znam, te izjave dolaze iz Beograda iako znaju da smo se u Briselu, u dijalogu kojim posredava EU, složili da asocijaciju uspostavimo zajedno. Jedini put da ta asocijacija bude legalna jeste da kosovska Vlada podnese Ustavnom sudu nacrt statuta. Ukoliko oni sami formiraju zajednicu, to će biti samo još jedna paralelna institucija koja neće imati nikakvo ovlašćenje“, kaže za RTK2 Bajram Gecaj, savetnik kosovskog premijera.

Izjava o formiranju zajednice na Sretenje, rezultat je revolta zvaničnog Beograda, smatra analitičar Momčilo Trajković i dodaje da je neophodno pronalaženje razumnog rešenja.

“Ako bi odlučili da samostalno uspostave zajednicu, mogli bi da ih pohvalimo da su hrabri, ali i pored toga to bi bio ćorak. Zato predlažem da oni objasne narodu zašto vuku takve poteze, to nije prvi put, zašto zamajavaju narod? Odgovornost treba da za to podnesu, a ja se nadam da će narod to kazniti na sledećim izborima jer je to najveća kazna“, rekao je Momčilo Trajković.

Podsetimo, dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština delegacije Beograda i Prištine postigle su u Briselu još 2013. godine, a tada određeni rokovi odavno su prekoračeni. Srpski predstavnici smatraju da je došlo vreme da se povuku konkretni potezi, jer, kako tvrde, albanski partneri nisu ispoštovali koalicioni dogovor sa Srpskom listom.

(rtklive.com/rtk2, 14/02/2017)