Vučić u Skupštini: Srbiji ne treba zamrznuti konflikt sa Kosovom

0
302

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 22. juna u Skupštini da je “vreme za suočavanje sa realnošću koja nas okružuje”. Poslednji izveštaj o Kosovu Vučić je predstavio maja 2019. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbiji nije potreban zamrznuti konflikt sa Kosovom.

Predstavljajući izveštaj o dijalogu sa Kosovom u Skupštini Srbije, Vučić je rekao da Srbi na Kosovu žele da pregovori postoje kako bi se u budućnosti došlo do bilo kakvog kompromisnog rešenja.

“Kada me pitate šta je to kompromis , ja ću da kažem – ne znam”, rekao je Vučić u Skupštini 22. juna.

On je ocenio i da “zapadne sile neće promeniti svoj stav o Kosovu i da će se zalagati za nezavisno Kosovo po svaku cenu”.

Sednici prisustvuju ministri u Vladi Srbije, kao i predstavnici Srpske liste, partije Srba sa Kosova koju podržava Vučićeva Srpska napredna stranka i predstavnici paralelnih institucija Srba na Kosovu. Vučić je u Skupštini dočekan sa ovacijama i aplauzima.

“Pred nama nije lak zadatak i vreme za svečarsko raspoloženje, ni vreme za prevelika očekivanja, nego vreme za suočavanje sa realnošću koja nas okružuje”, istakao je Vučić.

Dijalog sa Kosovom ‘transparentan’

Vučić je rekao da je dijalog sa Kosovom “transparentan” i da su “laži da negde neko nešto krije i pokušava da obmane javnost”.

“Dijalog je jedini mogući okvir do dolaska do kompromisa sa Albancima. Predstavnicima Evropske unije smo više puta predočili da smo gotovo sve iz Briselskog sporazuma ispunili, ostali su detalji koje smo spremni da ispunimo. Albanci nisu spremni da ispune dogovoreno”, rekao je Vučić.

O prvom susretu sa Kurtijem

Vučić je poslanicima preneo i kako je izgledao prvi susret sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem u Briselu 15. juna, kada je je nastavljen dijalog Srbije i Kosova pod okriljem Evropske unije.

“Kurtijeva jedina tema je bila kada ćemo da priznamo nezavisnost Kosova”, rekao je Vučić. Njegov odgovor Kurtiju bio je da se to “nikada neće dogoditi”.

“Situacija je mnogo teža i ozbiljnija i za nas i za njih – teža od njegovog (Kurtijevog) prelakog ‘kada’ i mog lakog ‘nikada’. Kompromisno rešenje je nešto za čim treba da tragamo”, rekao je poslanicima predsednik Srbije.

Šta piše u izveštaju o Kosovu?

Vučić poslanicima predstavlja izveštaj koji se odnosi na tok dijaloga sa Kosovom od maja 2019. godine do 15. juna 2021. Na sednici parlamenta se raspravlja i o izveštaju o radu vladine Kancelarije za Kosovo u istom periodu.

Predstavljajući izveštaj, Vučić je rekao da je Srbija tokom 2020. i 2021. godine Srbima na Kosovu godišnje davala “više od 750, čak i 800 miliona evra” i pobrojao investicije Srbije u opštinama na Kosovu gde Srbi imaju većinu. Među njima su izgradnja škola, bolnica i stambenih objekata, kao i ulaganja u crkve i manastire Srpske pravoslavne crkve.

Vučić je izjavio da su “poražavajući demografski podaci” o smanjenju broja Srba na Kosovu kroz istoriju i da je u ovom momentu Srba na Kosovu “ne više od 95 hiljada”. Rekao je da Srbija nije uspela da preokrene trend iseljavanja Srba sa Kosova, koji “tragajući za boljim životom i većom sigurnošću” prelaze da žive u Srbiji.

Poslednji izveštaj o dijalogu sa Kosovom Vučić je Skupštini predstavio maja 2019. godine. To je bio prvi put da Vučić podnosi izveštaj o Kosovu od dolaska njegove Srpske napredne stranke (SNS) na vlast 2012. godine.

Od podnošenja poslednjeg izveštaja o dijalogu sa Kosovom, u Srbiji su u junu 2020. održani parlamentarni izbori i sastav parlamenta je promenjen. Deo opozicije je bojkotovao izbore, a vladajuća koalicija koju predvodi Vučićeva Srpska napredna stranka u ovom sazivu parlamenta ima 243 od ukupno 250 poslanika.

Pre poslanika, Vučić sa opozicijom

Vučić je 21. juna, dan uoči obraćanja poslanicima, izveštaj o dijalogu sa Kosovom predstavio delu vanparlamentarnih opozicionih stranaka.

Sastanku sa Vučićem prisustvovali su predstavnici stranaka koje učestvuju u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima u Srbiji i protive se učešću evropskih posrednika u tom procesu. Vučić nakon sastanka nije davao izjave.

Kako je preneo RTS, sastankom Radne grupe za međustranački dijalog u Skupštini Srbije predsedavao je predsednik parlamenta Ivica Dačić, koji je izjavio da je Vučić predstavio dileme i probleme aktuelnog toka dijaloga i da je sastanak pokazao “visok stepen državnog jedinstva oko najvažnijeg nacionalnog i državnog pitanja”.

Boško Obradović, predsednik opozicionog pokreta Dveri, izjavio je nakon sastanka da je zadovoljan što je došlo do susreta sa predsednikom, da je razgovor bio “konstruktivan i ozbiljan” i da će se Dveri suprostaviti svakoj vlasti koja hoće da prizna Kosovo.

Sastanku su prisustvovali i Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, Saša Radulović, predsednik pokreta Dosta je bilo, Milica Đurđević Stamenkoski, predstavnica Srpske stranke Zavetnici, Milan Stamatović, predsednik Zdrave Srbije, i Aleksandar Šešelj, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke.

Sve stranke opozicije koje su prisustvovale sastanku su desno orijentisane i protive se nezavisnosti Kosova. Sa Vučićem o Kosovu nije razgovarala vanparlamentarna opozicija koja je bojkotovala prošle izbore i koja traži učešće evropskih posrednika u dijalogu vlasti i opozicije.

Kako protiče dijalog Srbije i Kosova?

Dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom Evropske unije(EU) počeo je u martu 2011. godine. U aprilu 2013. postignut je Briselski sporazum koji podrazumeva i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), ali ona do danas nije uspostavljena.

U jesen 2018. proces je obustavljen zbog toga što je Kosovo uvelo takse na robu iz Srbije. Zvaničnici Kosova su odluku o taksama opisali kao kontrameru, jer je Srbija u to vreme vodila kampanju da države koje su priznale Kosovo povuku priznanje i blokirala je članstvo Kosova u međunarodnim institucijama.

Nakon zastoja od skoro godinu dana, dijalog je bio obnovljen u julu 2020. i trajao do septembra kada je u Briselu održana poslednja runda na najvišem političkom nivou.

U septembru 2020.godine Srbija i Kosovo su u Vašingtonu potpisali sporazum o ekonomskoj normalizaciji, uz posredstvo tadašnjeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trampa.

Posle formiranja nove kosovske vlade u martu 2021. godine, sredinom juna su se prvi put, uz posredstvo predstavnika EU, u Briselu sastali Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti. Dogovoreno je da njihov naredni susret bude u julu.

(slobodnaevropa.org, 22.06.2021.)