Fundi i miqësisë?

Si një laik që ndjek situatën e gjithmbarshme politike nga mediat, gazetat apo bisedat me politikanë lokal, marrëveshja mes Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Bashkimit Evropian, Serbisë dhe përfaqësuesve nga Kosova është që secili duhet të heq dorë nga diçka e që në të njëjtën kohë të marrë diçka në këmbim si shpërblim.

0
133

Fundi i miqësisë apo fundi i durimit nga ana e përfaqësuesve amerikanë që janë të ngarkuar me detyrë për Ballkanin? Kështu do të filloja ta shkruaj këtë tekst kësaj here. Çdo gjëje në jetë i vjen fundi, duke përfshirë këtu edhe miqësinë që është humbur ose është keqpërdorur në ndonjë mënyrë tjetër. Një thënie e njohur që mësohet që në moshë të re në shkollë në vendet perëndimore është se nuk ka drekë falas. Problemi është se ne në Gadishullin Ballkanik ende nuk duam ta përvetësojmë këtë maksimë.

Për shkak të refuzimit kokëfortë të një rregulli kaq të qartë, në opinionin publik dhe në qarqet diplomatike gjithnjë e më shumë po pëshpëritet se Albin Kurti ngadalë por sigurt po e humb mbështetjen e aleatit të tyre më të madh, e që janë Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Tashmë është shumë e qartë për të gjithë se lufta diplomatike po zhvillohet intensivisht dhe se, të paktën ashtu siç po krijohet tani përshtypja, zgjidhja e këtij problemi është në horizont. Personalisht, si një laik që ndjek situatën e gjithmbarshme politike nga mediat, gazetat apo bisedat me politikanë lokal, marrëveshja mes Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Bashkimit Evropian, Serbisë dhe përfaqësuesve nga Kosova është që secili duhet të heq dorë nga diçka e që në të njëjtën kohë të marrë diçka në këmbim si shpërblim. Kur merret parasysh ky qëndrim, është definitivisht e qartë se përfaqësuesit politikë të Serbisë do të kenë sukses në qëndrimin dhe synimin e tyre të kahershëm për të formuar një bashkësi të komunave serbe. Edhe pse në një moment u krijua përshtypja se nuk kishte asgjë nga formimi i një bashkësie të komunave serbe dhe që ndërmjetësuesit në negociata hoqën dorë nga kjo ide, në gjashtë muajt e fundit, kjo ide është kthyer gjithsesi në qendër të të gjitha negociatave. Madje, për më tepër, këtë qëndrim gjithnjë e më shumë po e përfaqëson përfaqësuesi amerikan për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar, si dhe përfaqësuesi i Bashkimit Evropian, Miroslav Lajčak. Do të pajtoheshit me mua se kur dy figura kaq të mëdha politike dalin në opinion publik me një qëndrim kaq të qartë në lidhje me formimin e një bashkësie të komunave serbe, atëherë vetë formimi i saj nuk vihet më në dyshim.  

Mirëpo, pala tjetër kategorikisht refuzon të lejojë që të ndodhë ai akt i formimit të një bashkësie të komunave serbe, duke paraqitur me këmbëngulje argumente kundër saj. Për shkak të mosbashkëpunimit me negociatorët për këtë propozim, krijohet përshtypja se marrëdhëniet me vendet mike po ftohen, sepse me një qëndrim kaq të prerë të Albin Kurtit është e vështirë të arrihet një zgjidhje përfundimtare që do të ishte e pranueshme për të dyja palët. Prandaj kohëve të fundit gjithnjë e më shpesh dëgjohen kritika nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës ndaj përfaqësuesve të institucioneve të Kosovës, për shkak të refuzimit për të filluar me formimin e Bashkësisë së komunave serbe. Për më tepër, një deklaratë e të dërguarit amerikan për Ballkanin Perëndimor ishte veçanërisht mbresëlënëse, dhe kjo është se Bashkësia e komunave serbe do të formohet me ose pa Kurtin. Dhe gjithashtu një situatë konfirmoi edhe më qëndrimin e qartë të Amerikës për këtë çështje. Me fjalë të tjera, në diskutimin për Bashkësinë e komunave serbe që u mbajt më 31 janar në Ambasadën Amerikane në Prishtinë, ambasadori Jeffrey Hovenier nuk e ftoi Kurtin. Kurora e të gjitha këtyre pretendimeve se marrëdhëniet me Albin Kurtin janë ftohur është edhe fakti se përfaqësuesit e opozitës nga Kosova po qëndrojnë relativisht shpesh në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, dhe sipas informacioneve të disponueshme, ata zhvilluan takime të shumta me senatorë dhe kongresmenë në Uashington. Në Lutjet e Mëngjesit, të cilat tradicionalisht organizohen në fillim të shkurtit, ishin të pranishëm Ramush Haradinaj dhe Memli Krasniqi, por ftesa për Albin Kurtin nuk erdhi nga miqtë amerikanë.   

Kur të merren parasysh të gjitha këto, krijohet përshtypja se mbase po ndërmerret një lloj iniciative për zëvendësimin e pushtetit aktual në Kosovë, sepse siç e thashë në fillim të tekstit, nuk ka drekë falas.

Shënim: Pikëpamjet, mendimet dhe opinionet e shprehura në këtë tekst janë ekskluzivisht të autorit dhe jo domosdoshmërisht të New Perspektivës.