Multi Perspektiva
Ballina Për ne Donatorët Kontakti
Shqip Srpski English


Historia e Kosovës nga një Qasje Shumëvështrimëshe

Përmbajtja

 1. Origjina e Shqiptarëve
 2. Dyndja e sllavëve/sërbëve në Ballkan/Kosovë
 3. Kosova gjatë sundimit nën Mbretin Dušan
 4. Beteja e Kosovës 1389
 5. Epoka e Gjergj Kastriotit – Skënderbeut
 6. Kryengritja e Pjetër Bogdanit
 7. Deportimi i shqiptarëve myslimanë nga Sanxhaku i Nishit 1877-1878
 8. Lidhja e Prizrenit
 9. Kryengritja Shqiptare 1912
 10. Çlirimi/okupimi i Kosovës 1912 dhe krimet e forcave sërbe 1912-1913
 11. Ripushtimi/riçlirimi i Kosovës më 1918 dhe kryengritjet e armatosura shqiptare 1918-1924
 12. Shpronësimi e shpërngulja e shqiptarëve dhe kolonizimi me sërbë
 13. Ri-pushtimi/ri-çlirimi i Kosovës më 1945
 14. Gjendja e shqiptarëve në Kosovë pas Luftës së Dytë Botërore
 15. Demonstratat 1968 | Kushtetuta 1974 | Demonstratat 1981
 16. Rezistenca civile në fund të viteve 1980 dhe gjatë viteve 1990
 17. Lufta në Kosovë 1998-1999
 18. Krimet e Luftës në Kosovë 1998-1999

Origjina e Shqiptarëve

Pellazgët kanë qenë popullsia më e vjetër e Ballkanit, ndërsa ilirët pasardhësit e tyre, kurse «gjuha pellazge ka qenë shumë e ngjashme me gjuhën ilire dhe prej saj ka rrjedhë gjuha ilire... më shumë

Dyndja e sllavëve/sërbëve në Ballkan/Kosovë
Fiset sllave dynden në Ballkan nga viti 550-700 dhe formojnë shtetin e tyre në Bullgarinë e sotme, ndërkaq më pas në tokat e të parëve tanë, deri b... më shumë

Kosova gjatë sundimit nën Mbretin Dušan
Nga tërë sundimi gati dyshekullor mesjetar sërb në Kosovë (1216-1415), tekstet në Kosovë fokusohen vetëm te sundimi nën Stefan Dušan-in (1331-135... më shumë

Beteja e Kosovës 1389

Në gjysmën e dytë të shekullit 14, për t’i bërë ballë kanosjes së pushtimit osman, feudalët shqiptarë, sërbë, bullgarë, r... më shumë

Epoka e Gjergj Kastriotit – Skënderbeut
Rekrutimi me forcë i fëmijëve të krishterë prej vendeve europiane ishte tatimi më i vështirë. Këta fëmijë dërgoheshin në oborrin e S... më shumë

Kryengritja e Pjetër Bogdanit

Përpjekjet e shqiptarëve për ta fituar lirinë e humbur pas vdekjes së Skënderbeut, nuk pushuan asnjëherë. Në Kosovë më 1689 shpërtheu nj&... më shumë

Deportimi i shqiptarëve myslimanë nga Sanxhaku i Nishit 1877-1878
Ushtria sërbe ka kryer gjenocid e terror ndaj popullsisë shqiptare në vitet 1877-1878, i ka detyruar të shpërngulen me dhunë nga 640 vendbanime nga trevat e Sanxhakut ... më shumë

Lidhja e Prizrenit

Edhe pas shuarjes së Lidhjes së Prizrenit vazhdoi lufta e shqiptarëve për çlirim e për bashkim kombëtar. Për këtë arsye më 1899 u formua Lid... më shumë

Kryengritja Shqiptare 1912

Shqiptarët kërkonin me ngulm shtetin e tyre të pavarur, por Perandoria Osmane nuk pranonte t’ua njihte dhe prandaj shqiptarët në të gjitha trevat u hodhën n... më shumë

Çlirimi/okupimi i Kosovës 1912 dhe krimet e forcave sërbe 1912-1913
Ushtria sërbe e pushtoi Kosovën në tetor të vitit 1912 dhe iu drejtua pjesëve të tjera të Shqipërisë së Veriut dhe të Mesme. Pushtimi nga usht... më shumë

Ripushtimi/riçlirimi i Kosovës më 1918 dhe kryengritjet e armatosura shqiptare 1918-1924
Në fund të vitit 1918 Kosova dhe viset e tjera shqiptare u ripushtuan nga Sërbia, e cila me anë të regjimit ushtarak e policor ushtroi terror e gjenocid shtetëror mbi ... më shumë

Shpronësimi e shpërngulja e shqiptarëve dhe kolonizimi me sërbë
Në periudhën mes dy luftërave botërore, Sërbia, përmes të ashtuquajturës “reformë agrare”, duke përdorë mungesën e tapive t&e... më shumë

Ri-pushtimi/ri-çlirimi i Kosovës më 1945
Pas dëbimit të pushtuesve nazifashistë, në Kosovë dhe në viset e tjera shqiptare depërtuan njësitet partizane sërbe, malazeze dhe maqedone, të cila... më shumë

Gjendja e shqiptarëve në Kosovë pas Luftës së Dytë Botërore
Populli shqiptar iu kundërvu me qëndresë të përhershme rivendosjes së pushtetit sërb, e këtu dallohej Komiteti Nacional Demokratik i Shqiptarëve. Repres... më shumë

Demonstratat 1968 | Kushtetuta 1974 | Demonstratat 1981
Shqiptarët kurrë nuk u pajtuan me pushtetin sërb, dhe për ta shfaqur këtë pakënaqësi, më 1968 organizuan demonstrata, ku kërkuan Republikë, Ku... më shumë

Rezistenca civile në fund të viteve 1980 dhe gjatë viteve 1990

Udhëheqja politike në Kosovë, e cila që nga vitit 1981 e deri më 1989 ishte instrument në duart e politikës sërbe, me vonesë filloi ta kuptonte loj... më shumë

Lufta në Kosovë 1998-1999

Represioni sërb ndikoi që më 1 tetor 1997 të shpërthejnë protestat e popullsisë dhe të studentëve të UP-së kundër pushtetit okupues. Ushtria dhe policia sërbe vriste dhe masakronte shqipt... më shumë

Krimet e Luftës në Kosovë 1998-1999

Tekstet e Kosovës dhe të Serbisë prezentojnë vetëm krimet e “palës tjetër”, duke ofruar etiketa në vend të fakteve e argumenteve për krimet. Tekstet e Kosovës e të Sërbisë edhe i hip... më shumë