Komuna e Gjakovës padit Dragica Gashiqin

0
343

Komuna e Gjakovës ka dorëzuar një padi në Gjykatën Themelore të Gjakovës, me anë të së cilës kërkohet “anulimi i kontratës për dhënien me qira të banesës me kërkesë për masë të përkohshme”, për Dragica Gashiq, e cila në fillim të qershorit të këtij viti, u bë serbja e parë që u kthye për të jetuar në këtë komunë.

Zëdhënësi i gjykatës, Lekë Muqaj ka konfirmuar për Radion Evropa e Lirë se paditësja, Komuna e Gjakovës, në këtë gjykatë ka parashtruar padi kundër D.G., me adresë të panjohur, duke kërkuar që të paditurës t’i caktohet përfaqësues ligjor i përkohshëm, pasi që të njëjtës nuk i dihet vendbanimi.

“Gjykata Themelore në Gjakovë ka nxjerrë aktvendim duke e detyruar paditësen, Komunën e Gjakovës, që në emër të paradhënies për shpenzimet e përfaqësuesit të përkohshëm, brenda afatit prej tri ditëve, të deponojë në arkën e kësaj gjykate, shumën e të hollave në lartësi prej 1.000 euro, nën kërcënimin e pasojave ligjore”, ka deklaruar Muqaj. Ai ka shtuar se pasi komuna të ketë përmbushur detyrimet e saja, gjykata do të zhvillojë procedurën kontestimore mes palëve.

Nga kabinet i kryetarit të Komunës së Gjakovës, Adrian Gjini, nuk kanë dashur të komentojnë për këtë rast.

Gashiq largohet përkohësisht nga banesa

Dragica Gashiq ka lëshuar banesën e saj në Gjakovë më 30 qershor, sepse, siç thekson ajo, nuk ndihet e sigurt. Ajo u përpoq të ndryshonte derën e jashtme të banesës dhe ta zëvendësonte atë me një të blinduar, por policia nuk e lejoi ta bënte këtë, duke shpjeguar se ajo duhet të merrte një leje komunale për diçka të tillë.

Në një bisedë me REL-in më 6 korrik, ajo tha se po qëndronte te motra e saj në fshatin Krushevë e Madhe të Komunës së Klinës. Gashiq shtoi se avokatët nga “Zyra e Ndihmës Ligjore Falas” e njoftuan atë më 6 korrik se Komuna të Gjakovës kishte filluar një procedurë penale kundër saj, duke pretenduar se banesa nuk është në pronësi të saj.

“Këta njerëz nga Gjakova më paditën, sikur të mos ishte banesa ime, kështu që ata duan ta marrin atë, dhe kështu, tani erdhi një avokat për të mbledhur provat që kam nga agjencioni (Agjencia e Kosovës për Krahasim dhe Verifikim të Pronës)”, tha Gashiq, pa specifikuar se për cilën zyrë të ndihmës ligjore bëhet fjalë.

Agjencia Kosovare e Pronave e liroi banesën e Dragica Gashiqit në Gjakovë, ku ajo u vendos më 9 qershor, me pretendimin se dëshira e saj për t’u kthyer në Kosovë ishte realizuar. Deri atë ditë, në këtë banesë kishte jetuar një familje shqiptare nga Kosova.

Agjencia Kosovare e Pronave i tha Radios Evropa e Lirë se morën vendimin që t’ia kthejnë banesën Gashiqit, në bazë të dokumentacionit që ishte prezantuar dhe kjo agjenci shtoi se ka kërkuar nga Habitati që ta ndajë banesën e saj.

“Ajo ka një vendim nga ne (Agjencia Kosovare e Pronës) dhe nëse ajo dërgon një kërkesë për dëbim (e uzurpuesve), ne jemi të detyruar të dëbojmë këdo që është i paligjshëm atje”, tha kjo agjenci.

Gashiq u bë kështu gruaja e parë serbe që u kthye në Gjakovë pas luftës të vitit 1999.

Dragica Gashiq thotë se është e padëshirueshme në Gjakovë dhe se për çdo ditë ka pasur sulme, prandaj policia e shoqëronte kudo, madje edhe kur shkonte në dyqan.

Për shkak të kësaj, ajo vendosi të zëvendësonte derën e banesës me një të blinduar dhe dëshironte që të vendoste hekura mbi të, por një gjë e tillë nuk iu lejua.

Gashiq kishte planifikuar që të kthehej në Gjakovë, por tani procesi gjyqësor ia ka komplikuar planet.

Ajo pretendon se e ka të gjithë dokumentacionin që vërteton se është pronare e banesës.

Dyshohet se Dragica Gashiq është e padëshirueshme në Gjakovë për shkak se në kohën para luftës ka punuar në policinë serbe. Por, ajo ka theksuar se nuk i ka bërë keq askujt dhe se në polici ka punuar vetëm si pastruese.

Kthimi i saj kishte nxitur reagime brenda kësaj komune.

Nysrete Kumnova nga shoqata “Thirrjet e nënave” nga Gjakova kishte deklaruar për REL-in se familjarët e personave të pagjetur nuk e miratojnë kthimin e Gashiqit në Gjakovë.

Në Gjakovë, gjatë luftës në vitet 1998 dhe 1999 janë vrarë më shumë se 1.000 civilë shqiptarë, shumica e tyre meshkuj. Disa prej tyre edhe më tej janë persona të pagjetur.

(evropaelire.org, 06/07/2021)