Kthimi si hap kah normalizimi

Zyrtarë të lartë të Prishtinës, Beogradit, Podgoricës dhe Shkupit pak ditë më parë bënë thirrje për përkushtim të shtuar politik dhe më shumë përpjekje për të adresuar nevojat e personave të...

Perspektiva evropiane e shqiptarëve dhe serbëve

Të shkruash një tekst rreth marrëdhënieve mes dy kombeve dhe perspektivën e tyre, në këtë rast mes shqiptarëve dhe serbëve, nuk është e lehtë. Kur kemi parasysh konfliktet shekullore, është edhe...

Nga lufta te pajtimi

Zakonisht kur përmendet Ballkani, njerëzve në Perëndim nuk u vijnë shumë gjëra të mira ndërmend. Një rajon i cili gjatë viteve është copëtuar nga luftrat dhe konfliktet dhe ende vazhdon të...

Marrëveshje për diversitet?

Si vlerësohet normalizimi? Si duhet raportuar atë? A e bëjmë këtë përmes prizmit të ndikimit të tij në jetën e njerëzve, duke plotësuar kuti formulari, apo vetëm sipas standardeve europiane? Ky...

Debat rreth Asociacionit të Komunave me shumicë serbe

“Roli, rëndësia dhe ndikimi i Asociacionit të Komunave Serbe, si pjesë e Marrëveshjes së Brukselit,” ishte temë e debatit publik që u zhvillua kohë më parë në Qendrën Mediale në Çagllavicë. Sipas...

Një muaj më vonë (2)

Aktivitetet dhe blogjet në Perspektiva muajin e kaluar kanë treguar në një masë të madhe dallimin mes dëshirave dhe aspiratave të njerëzve dhe frustrimin me politizimin e tyre. Këto janë tema...

Me randësi me marrë pjesë

(Me sporte “te vogla” drejt normalizimit) Fakti se futbolli me shfaqjet e veta negative e zhvendosë vëmendjen prej lajmit të pritun për ma shumë se njizet vjet asht domethanës për gjendjen në...

Të mbytesh në një fushë futbolli

Ndeshja Serbi-Shqipëri më gjeti në Britani, ku sapo kisha mbërritur, i ftuar me rastin e botimit atje të librit tim “Nëntëdhjeteshtata - Apokalipsi i Rremë”. Të tjera mendime pra më silleshin në...

Një muaj më vonë

New Perspektiva ekziston tanimë qe një muaj. Bashkëbisedimet e para kane filluar si në uebsajt ashtu edhe në një Salon të së martes, që të mos përmend diskutime tjera të ndërlidhura. Çka...

Jugoshovinistët

Shpesh e gjej veten duke përgjithësuar kur mendoj rreth nacionalizmit, kombeve, patriotëve dhe atdhetarisë në Ballkan, por disa gjëra thjesht nuk mund t’i them pa përgjithësime. Përgjithësimet që bëj janë kryesisht të...