Dialog i brendshëm apo monolog?

Tash e disa ditë është aktuale tema e cila ka të bëjë me thirrjen e presidentit të Serbisë drejtuar qytetarëve dhe institucioneve për të ashtuquajturin dialog të brendshëm për Kosovën. Kjo...

Trashëgimia kulturore e Kosovës

Identitet. Kujtesë. Përkatësi. Kulturë. Këto janë vetëm disa prej atributeve që të vijnë ndër mend kur përmendet termi trashëgimi. Republika e Kosovës, megjithëse shtet i ri, është shumë e pasur me...

Trena e lojëra

Pritja e vitit të ri ortodoks ka qenë gjithmonë një arsye e madhe për festë në hapësirat e Serbisë. Të këtillë jemi ne, popull i hareshëm, popull që i ka në...

Për pakicën e pamatshme

Duhet të jesh mazokist, në njëfarë mënyre, që të pranosh me vetëdije të ndiesh dhimbje dhe vuajtje. Por ky lloj «mazokizmi» është diçka tjetër. Është vuajtje që fisnikëron, që ta mundëson që...

Trashëgimia kulturore – mbrojtja dhe perspektivat e zhvillimit të saj

Trashëgimia kulturore e një populli paraqet bazën mbi të cilën ndërtohet identiteti dhe të gjitha ato që rrjedhin prej tij, por është sikurse historia, për çka kemi folur në njërin nga...

Sallata serbo-shqiptare

Dhjetë ditët e kaluara kemi qenë dëshmitarë të përplasjeve në media midis politikanëve shqiptarë dhe serbë.  Goditjen fillestare e bëri kryetari i Kosovës* Hashim Thaçi me idenë për "të gjithë shqiptarët në...

Rasti i Gojbulës

Disa incidente janë shënuar gjatë korrikut në Kosovë në shënjestër të të cilave, siç njoftonin mediat në gjuhën serbe, ishin pjesëtarë të komunitetit serb. Një prej tyre ishte edhe sulmi kundër...

Islamofobia dhe kosovarofobia

Prej shekujsh shumica dërrmuese e etnisë shqiptare i përket fesë myslimane. Por ‘kombi shqiptar,’ si një përpjekje për të organizuar politikisht etninë, ishte shpërfillës dhe mohues i fesë së shumicës. Madje,...

Sekretari i përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara – ndikimi në Kosovë

Muajt e fundit në proces e sipër është zgjedhja e Sekretarit të ri të Përgjithshëm të OKB-së, i cili njëkohësisht paraqet njeriun e parë të kësaj organizate. Një funksion i cili...

“Faji, si pafajësia, nuk është kolektiv, por personal”

Individi nuk duhet izoluar ose sulmuar për shkak të stereotipizimit që i bëhet një kombi të tërë për veprimet e tij në të kaluarën. Kjo është përgjigje e zakonshme në një...