Koncepti i kombit

Me rënien e komunizmit, shumë standarde janë njësuar me ato të Perëndimit. Për fat të keq në paraqitjet publike, në Shqipëri dhe në territoret e ish Jugosllavisë ende përdoret termi komb...

Krimet dhe mohimet

Kur zgjohem për Krishtlindje në Beograd, nuk kam nevojë të ndez televizorin për të ditur që tri lajmet e para do të jenë: - Patriku Pavle shërben liturgjinë në ndonjë kishë - Kryetari...

Posta e politizuar

Nuk kisha menduar asnjëherë nëse marrëdhëniet Kosovë-Serbi funksionojnë sa i përket shërbimeve postare derisa nuk u ballafaqova me situatën kur duhej të dërgoja diçka me postë në një qytet të Serbisë...

Referendum? Çfarë referendumi?

Kosova ka vite që po ballafaqohet me pengesa në zhvillimin e politikave të saj ndërkombëtare për shkak të mosnjohjes së saj nga Serbia dhe nga shtete përkrahëse të politikës serbe. Por,...

Rruga deri te drejtësia

Si të arrihet drejtësia tranzicionale në Kosovë? Si të merret vesh se çka ndodhur me personat e pagjetur në Kosovë dhe si të vihet në vend drejtësia në ato raste që...

Për (mos)marrëveshjen

Tema e cila momentalisht po përshkon të gjitha mjediset në Kosovë është Marrëveshja e Brukselit, që edhe për serbët edhe për shqiptarët është diçka për të cilën shumë vështirë flitet dhe...

Gjurmët e së kaluarës

Të mitë janë nga jugu. Jovanoviqët. Thonë, kanë lindur në Selac, edhe babai, edhe gjyshi, edhe katragjyshi... Kurrë nuk kam qenë. E më thërriste. Më kujtohet kur babai më foli për...

Viti i ri, e problemet e vjetra

Deri para një jave, dukej se nuk do të ketë festim të fundvitit në Prishtinë – ishte vërtet një qytet i “vdekur”. Nuk të jepte as përshtypjen e një vendi që është...

Viti i ri

Përshëndetje njerëz. Fundi i vitit. Të gjitha punët e rëndësishme dhe më pak të rëndësishme po përfundohen, po bëhen plane për pushime. Disa prej jush tashmë keni festuar Krishtlindjet, të gjithë...

VERIU – MIDIS GALAKSIVE

Përshëndetje të gjithëve. Unë jam një student nga veriu i Kosovës. Po, kjo është ajo pjesa shumë e njohur e territorit, në të cilën rrallëkush ka shkelur nga të gjithë ata...