NP Interview: Augustin Palokaj, korrespondent, Bruksel

Në kuadër të një cikli bisedash, New Perspektiva ka zgjedhur të bisedojë këtë herë me dy korrespondentë që raportojnë nga Brukseli: me Augustin Palokajn, korrespondent i KOHA-s së Prishtinës, dhe Jutarnji...

Kapërcimi i dallimeve përmes artit dhe kulturës

Kultura dhe arti janë mundësia më e mirë për krijimin e urave dhe një klime të sinqertë bashkëpunimi mes shqiptarëve dhe serbëve, veçmas duke hapur dialogun ndërmjet veriut dhe jugut....

Një qytet, dy komuna

Komuna e Mitrovicës së Jugut - Opština Južna Mitrovica – Mu-nicipality of Mitrovica South. Ditë më parë pranova një njoftim me këtë mbishkrim, nga zyra për informim e komunës, që thërriste...

Origjina e kishave dhe diversiteti

Debatet për origjinën e kishave në Kosovë janë përdorur kohët e fundit si argumente politike që kanë mënjanuar historiografinë e vazhdimësisë së objekteve fetare në një mjedis kulturor dhe historik gjithnjë...

NP Interview: Naim Rashiti, Balkans Group (BPRG)

Moszgjidhja e konflikteve në Ballkanin Perëndimor për më shumë se 20 vjet është bërë pengesa kryesore për të ardhmen e rajonit dhe shoqërive të Ballkanit, thotë Naim Rashiti, i Balkans Policy...

Shënimi i muajit

Bashkë me rekapitullimet vjetore që në fund të dhjetorit iu bënë Dialogut dhe procesit të normalizimit të marrëdhënieve midis Kosovës e Serbisë, pati edhe njoftime për përpjeket që po bëheshin për...

A duhet Evropa të udhëzojë për ndryshimin e perspektivës për mësimdhënien e historisë?

Në Kosovë, një numër i madh i teksteve dhe materialeve mësimore që përdoren edhe në sistemin arsimor kosovar edhe atë serb ende përmbajnë elemente të nacionalizmit dhe paragjykimeve. Duhet të intensifikohen...

A u bë parlamenti serb me “Vetëvendosjen” e vet?

A mundemi edhe ne në Serbi të presim ndoshta një mënyrë të tillë të “luftës politike” të cilën kemi pasur rastin ta shohim gjatë disa viteve të fundit në Prishtinë? A...

Fjalët e presidentit Vučić – qëllim i sinqertë për të ecur përpara?

Serbia duhet t’i japë fund të qenit arrogante siç ka qenë në të kaluarën. Ky ishte një ndër mesazhet e artikullit që presidenti Vučić e shkroi së voni në shtyllat e...

Një këndveshtrim tjetër mbi rezultatet e serbëve në zgjedhjet e fundit lokale në Kosovë

Ndonëse suksesi i Listës Srpska në zgjedhjet e fundit lokale në Kosovë është përceptuar si shqetësues për Kosovën me supozimin se kjo fitore nënkupton një lloj ndërhyrjeje në sovranitetin e...