Shënimi i muajit

Takimi i nivelit të lartë midis kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti, dhe presidentit të Serbisë, Aleksandar Vučić, në Bruksel, më 18 gusht, në kuadër të Dialogut të lehtësuar nga Bashkimi Evropian...

Turbullirat politike të veriut të Kosovës

Leposaviqi – komuna më veriore e Kosovës. Rrallëherë ndodh që ky vend i vogël të gdhijë si  një nga lajmet kryesore në Serbi. E kur ndodh kjo, lajmet zakonisht nuk janë...

Kurti në serbisht dhe moskuptimi i serbëve

Ka disa muaj që po e dëgjojmë kryeministrin e Kosovës, Albin Kurtin, se si serbëve të Kosovës po u drejtohet në gjuhën serbe. Qoftë nëse bëhet fjalë për urimin e Pashkëve,...

Big Deal – Të përçarë

Të përçarë – ky është përshkrimi që raporti i tretë Big Deal i bën gjendjes aktuale të procesit të implementimint të marrëveshjeve të normalizimit. Ky është një gjykim i fuqishëm dhe grafik,...

Të huaj në vendlindje (pjesa 1)

Një burrë e një grua nga jugu i Mitrovicës spontanisht vendosin që të shkojnë për një sheti të shkurtër në pjesën veriore të qytetit - qytet të cilin nuk e njohin...

Loja e Kosovës me pakicat

Shteti i Kosovës ka një obsesion interesant për pakicat. Bile, edhe për pakicat e pakicave në mënyrë të veçantë. Ky është internacionalizmi liberal, me pak fjalë. Kushtetuta beson që shumica ka...

Pritje për asgjë

Të dielën na pret rrethi i parë i zgjedhjeve për presidentin e Republikës së Serbisë. Fushata tashmë po zhvillohet me të madhe, e gjithnjë e më shpesh po shtrohet pyetja se...

Manifesta dhe komunitetet pakicë

“A është kjo e mjaftueshme? Jo. A kemi arritur të gjejmë më shumë? Jo. A kemi hulumtuar se si duhet ta përmirësojmë këtë? Po,” tha drejtoresha ekzekutive e organizatës Manifesta, Hedwig...

Të lirë, por të izoluar

Krenare e unike duket përmendorja e minatorëve enda pa hyrë në Mitrovicën Veriore. Por në kodrën mbi qytetin e minatorëve nuk qëndron vetëm kjo vepër arti që shpërfaq dinjitetin e integritetin e...

Koncepti i kombit

Me rënien e komunizmit, shumë standarde janë njësuar me ato të Perëndimit. Për fat të keq në paraqitjet publike, në Shqipëri dhe në territoret e ish Jugosllavisë ende përdoret termi komb...