Rreziku i reduktimit të arritjeve mes Kosovës dhe Serbisë në retorikë

Sipas raportimeve të fundit, takimi i zhvilluar në Ohër këtë muaj mund të themi që, më tepër se sa të perceptohet si një sukses i radhës në drejtim të normalizimit të...

T’i mbrojmë gjeneratat e reja nga nacionalizmi agresiv

Gjatë Kampionatit Botëror 2022, thirrjet fashiste të tifozëve serbë, si “Ubi, zakolji, da šiptar ne postoji!” (“Vriti, masakroi, derisa shqiptar më të mos ekzistojë!”) u dëgjuan gjatë ndeshjes Serbi-Zvicër në Katar,...

Normalizimi i dhunës

Në rajonin tonë, por edhe në përgjithësi në botë, dhuna dhe përdorimi i dhunës është diçka që është bërë normale dhe në fakt pjesë e jetës së përditshme. Kur flasim për...

A do të krijojë Marrëveshja e Ohrit një momentum të ri?

Çfarë arritën Josep Borrell, Miroslav Lajčak, Albin Kurti dhe Aleksandar Vučić në takimin e së shtunës në brigjet e Liqenit të Ohrit? Një gjykim i mirëfilltë është i mundur vetëm pasi...

Republika Srpska si model

Thënë sinqerisht, unë personalisht e kam shikuar propozimin e bashkësisë së komunave serbe përmes prizmit të Republika Srpska-s. E di që ky mendim i imi personal i ka shqetësuar të gjithë...

Mbi rëndësinë e takimit të Ohrit

Takimi i së shtunës mes kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti, dhe presidentit të Serbisë, Aleksandar Vučić, në qytetin e Ohrit duket që do të shërbejë si një prelud për takimet e...

Midis de facto dhe de jure

Në fund të shkurtit patëm rastin të shohim fillimin e një procesi të ri negociatash ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, bazuar në themelet e vjetra dhe sipas modelit të ri. Në gjithë...

Kuzhina evropiane në Ohër 

Aktorët kryesorë të filmit me regji të Bashkimit Evropian, kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, dhe presidenti i Serbisë, Aleksandar Vučić, takohen për të disatën herë dhe të gjitha me iniciativën e...

Roli i Kishës Ortodokse sot tek serbët në jug të Kosovës

Graçanica është një komunë në jug të Kosovës e populluar me një shumicë serbe ku ka tolerancë etnike e përpjekje për bashkëjetesë mes shqiptarëve e serbëve.  Në qendër të saj është...

Shënimi i muajit

Aktiviteti i shtuar diplomatik i kohëve të fundit - në veçanti pas krizës në veri në dhjetor të vitit që lamë pas - duket se po fillon të japë rezultate. Më...